Soorten Platte Daken

Koud Plat Dak

koud plat dakKoude platte daken zijn zo van opbouw dat de isolatie zich niet onder de dakbedekking maar onder het dak zelf bevind, met een ventilerende luchtlaag tussen de isolatie en de dakbedekking. Koude platte daken worden zelden gebruikt wegens condensatieproblemen, Warme Daken daarentegen worden het meest toegepast.

Omgekeerd Plat Dak

omgekeerd plat dakBij de opbouw van een omgekeerd plat dak wordt de isolatie op de dakafdichting geplaatst waarop men dan eventuel een ballastlaag legt om het wegwaaien bij stormweer tegen te gaan. Omgekeerde daken zijn eenvoudiger op te bouwen dan warme daken, geen dampscherm nodig omwille van de waterdichte dakbedekking onder de isolatie- laag. Bij renovaties kan het omgekeerd dak een interessant alternatief zijn, verkeerd de bestaande dakbedekking nog in goede staat moet men deze niet verwijderderen.

Warm Plat Dak

warm plat dakBij de opbouw van warme platte daken ligt de isolatie tussen het dakbeschot en dakafdichting. Deze vertrekt vanaf de dakvloer, deze kan een houten draagvloer of welfsels zijn. Vervolgens plaatst men hierop een dampscherm met een laag isolatie. Dampschermen behoren tot een van de  belangrijkste aspecten van warme daken, dit beschermt de isolatie tegen condensatievocht uit ondergelegen ruimtes. Bovenop de isolatie wordt een waterdichte dakafdichting geplaatst, bv. Epdm rubber, roofing of PVC folie. Omdat deze bedekking rechtstreeks wordt blootgesteld aan wisselende weersinvloeden zal de waterdichtende toplaag van een warm dak kwalitatief beter moeten zijn dan die vaneen omgekeerd dak. Platte warme daken zijn tegenwoordig meest van toepassingen en biedt bouwfysisch de beste resultaaten.

PVC-folie

PVC folie kan men op drie manieren plaatsen. Het kan gelast, losliggend gelijmd of mechanisch bevestigd worden. PVC wordt net zoals epdm en roofing in banen gelegd waardoor naadverbindingen niet te vermijden zijn. Gewapende PVC-folie met glasvezel krijgt de voorkeur boven gewapende PVC-folie met polyester. PVC-folie is minder duurzaam en fragieler dan Epdm rubber of roofing en bovendien niet altijd UV-bestendig.

Epdm - Bitumen - Roofing

De Epdm, bitumen of roofing dakbedekking is tegenwoordig gewapend wat een pluspunt betreft duurzaamheid. Roofing heeft nog steeds een minder goede naam, maar is kwalitatief sterk verbeterd ten opzichte van vroeger. Roofing is verkrijgbaar op rollen en diendt in banen gelegd te worden dus dienen er veel naadverbindingen gelast te worden. Het leggen van roofing gebeurd met een gasbrander.

Soorten daken - Plat Dak

Text Size
woensdag, maart 20, 2019

Member Login