Welke soorten dakpannen bestaan er?

Soorten Dakpannen

Grof bekeken bestaan er 2 soorten dakpannen:

  • Gebakken keramische dakpannen welke al honderden jaren gebruikt worden, ook wel kleidakpannen of stormpannen genoemd.
  • Betonnen dakpannen hebben als voordeel dat ze minder werken en over get algemeen wat goedkoper zijn.

 

Soorten Holle dakpannen

Er bestaan ook weer 2 soorten holle dakpannen, dit type dakpan heeft een waterafvoerend gedeelte met een gebogen vorm welke  geen sluiting kent. Dit type dakpan is geschikt voor daken met een minimum helling (met een dicht onderdak) van 25°.

  • Holle dakpan met sluitingen.
    Pan met een gobogen waterafvoerend gedeelte, de kopsluting loopt met het pannenlichaam mee. Dit soort pan geeft het dakbedekking een golvend uiterlijk en is geschikt voor daken met een flauwe en een steile helling. De minimum dakhelling (met dicht onderdak) ligt ongeveer tussen 22° en 25° afhankelijk van het  model.
  • Holle dakpan met lichte golving en sluitingen.
    Pan met vlakke sluitingen en een vlak waterafvoerend vlak. Dit soort pan is voorzien van een wel waardoor de dakbedekking een licht golvend uiterlijk krijgt. De dakpan kan gebruikt worden voor daken met een flauwe als met een steile helling. De minimum dakhelling (met dicht onderdak) ligt tussen de 20° en 25°, afhankelijk van het model. Bijvoorbeeld Flach Dach pan, Alegra.

Platte dakpan met ribben en vlakke sluitingen

Dit soort pan heeft vlakke sluitingen. Het waterafvoerend gedeelte is voorzien van een centrale rib die de pan erg sterk maakt. De vorm van de platte dakpan geeft het dakvlak een licht golvend uiterlijk. De platte dakpan kan gebruikt worden voor daken met een minimum helling (met dicht onderdak) van 25°.

Platte dakpan met sluitingen

Platte dakpan met slutingen heeft een waterafvoerend vlak. Dit soort pan heeft het dakvlak een vlak uiterlijk. De pan kan gebruikt worden op daken met een minimum helling (met dicht onderdak) tussen 24° en 35°, al naar gelang het model.

Tegelpan zonder sluitingen

Deze is een kleine platte tegelpan zonder sluitingen. Ze worden in de breedte kruislings over elkaar gelegd. In de hoogte moeten onderliggende naden dicht gemaakt worden, waardoor slechts 1/3de van de tegelpan zichtbaar blijft. De pan geeft het dakvlak een vlak uiterlijk. De tegelpan is alleen geschikt voor daken met een minimum dakhelling (met dicht onderdak) van 35°.

Dakbedekking - dakpannen

Text Size
vrijdag, februari 15, 2019

Member Login