Leien zijn na dakpannen wellicht de meest voorkomende dakbedekkingen gemaakt van leisteen of Fabrieksmatig geproduceerde lei op basis van vezelcement. In de volksmond beter bekend als "Natuurleien en Kunstleien". Dit zijn de 2 soorten leien die op hellende daken worden toegepast. Leien daken zijn de oudste vorm van dak- en gevelbekleding. Leien houden al jaren gebouwen waterdicht en ze hebben dan ook het grote voordeel dat ze een quasi onbeperkte levensduur hebben.

De prijs van leien, zowel van de lei zelf alsook het plaatsen van leien is doorgaans duurden dan bij dakpannen. Het plaatsen van leien kan gelijk bij dakpannen niet door elke doe het zelver gedaan worden.

In dit hoofdstuk wordt u duidelijk gemaakt welke verschillen er tussen kunstleien en natuurleien zijn alsook welke manieren er zijn voor het plaatsen van leien.

Plaatsen van leien

plaatsen van leien

Plaatsen van Leien kan op 4 manieren gebeuren.

  1. Dubbele dekking
  2. Enkelvouwdige ruitdekking
  3. Enkelvoudige horizontale dekking
  4. Dubbele dekking met open voeg

Leien plaatsen gebeurd met haken van koper of roestvrij staal en koperen nagels, met behulp van een leidekkershamer of pneumatische toestellen wordt de lei op panlatten bevestigd.

Leien plaatsen ...

Dakbedekking - leien dak

Kunstleien is geen natuurproduct zoals natuurleien, ze worden fabrieksmatig geproduceerde op basis van vezelcement.

Kunstleien

Een van de voordelen van kunstleien is de prijs, deze ligt voelbaar lagen dan de prijzen van natuurleien. één van de eigenschappen van kunstleien is dat deze in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar is. Echter een van de nadelen is de levensduur van kunstleien, deze zal in vergelijking met de natuurlei wel slijten en na ongeveer 20 tot 30 jaar aan vervanging toe zijn.

Kunstleien ...

Dakbedekking - leien dak

De Natuurlei is een natuurproduct, ze worden gemaakt van leisteen.

Natuurleien

Een van de voordelen van natuurleien zijn, als u kiest u voor een degelijke kwaliteit van de leisteen waar deze natuurleien van gemaakt worden zal u zeker zijn van een quasi onbeperkte levensduur. Echter één van de eigenschappen van natuurleien is zoals bij elk natuurproduct het grotere risico op onzuiverheden en de prijs van natuurleien ligt ook hoger dan de prijs van kunstleien.

Natuurleien ...

Dakbedekking - leien dak

Er zijn 2 soorten leien, het eerste soort lei is gemaakt van leisteen, het tweede soort wordt Fabrieksmatig geproduceerd op basis van vezelcement. In de volksmond staan deze 2 soorten van leien beter bekend als "Natuurleien en Kunstleien".

Soorten Leien

Dit zijn de 2 soorten leien die op hellende daken worden toegepast. Leien daken zijn de oudste vorm van dak- en gevelbekleding. Leien houden al jaren gebouwen waterdicht en ze hebben dan ook het grote voordeel dat ze een quasi onbeperkte levensduur hebben.

Soorten leien ...

Dakbedekking - leien dak

Text Size
vrijdag, februari 15, 2019

Member Login