EPDM Rubber is een synthetisch rubber. Door zijn grote elasticiteit en de hoge bestendigheid tegen Ozon- en UV-straling maakt dit materiaal zeer geschikt voor toepassingen als dakbedekking, maar ook als wateropvang. De volledige naam van EPDM = Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer.
EPDM Rubber is een synthetisch rubber dat wordt verkregen door polymerisatie van Ethyleen, Propyleen en een Di Monomeer. Door het toevoegen van roet, zwavel en andere vulstoffen kan het mengsel vervolgens verwerkt worden tot een dakbedekking door het te kalanderen en te vulkaniseren. Bij het vulkaniseren verandert de rubbermassa van een thermoplastisch in een elastisch materiaal. Door de toevoeging van zwavel ontstaan bruggen tussen de EPDM moleculen en er ontstaat een netstruktuur. Hierdoor onstaan de specifieke eigenschappen die behoren bij een elastomeer kunststof.
EPDM membranen met gevulkaniseerde naadverbindingen zijn uitermate geschikt voor groendaken.
Gevulkaniseerde naden zijn namelijk 100% water- en worteldicht.
Overige voordelen groendaken:
Wereldwijd worden al meer dan 30 jaar succesvol daken gemaakt met EPDM dakbedekking.
Uit onderzoek blijkt dat de testwaarden van de dakbedekking op deze daken keer op keer de normen, DIN en ASTM - die ten grondslag liggen aan de productie van EPDM dakbedekking, overtreft.
Men heeft dan ook vastgesteld dat de levensduur van deze daken boven de 30 jaar ligt.
Uit onafhankelijke onderzoeken door instituten, zoals het NIBE en Boom, blijkt dat EPDM dakbedekking tot de meest ecologisch verantwoorde behoort .
Lekkages bij platte daken openbaren zich vrijwel altijd bij de naadverbindingen, fouten bij uitvoering of slijtage van het materiaal.
Tegenwoordig maakt men prefab EPDM membranen, inclusief opstanden voor lichtkoepels, schoorstenen e.d.
Hierbij worden in de fabriek uitsluitend gevulkaniseerde naadverbindingen aangebracht. Bij vulkanisatie worden de banen onder hoge druk en hoge temperatuur aan elkaar gelast. Deze techniek heeft zich al tientallen jaren in de praktijk bewezen.