Dakpannen-Soorten Dakpannen zijn wellicht de meest voorkomende dakbedekkingen, gemaakt van gebakken klei "keramische dakpannen of kleidakpannen" of gevormde beton "betondakpannen", die op hellende daken worden toegepast. Zonne dakpannen zijn de laatste nieuwe ontwikkeling, lees meer over zonne dakpannen.
Op het houten dak wordt een latwerk raster gemaakt met panlatten op de maat van de nieuwe dakpannen, waar de pannen bijeenkomen aan de bovenkant, wordt nok gelegd. Dakpannen vormen een aangesloten geheel. Door het feit dat ze elkaar overlappen en voorzien zijn van kop- en zijsluitingen.

betondakpannen

Hierdoor wordt een waterdicht en windvast geheel gevormd. Dakpannen leggen is niet moeilijk en kan je gemakkelijk zelf tenzij je last hebt van hoogtevrees.

Soorten dakpannen

Er moet zeker verschil gemaakt worden tussen een pan van klei (keramische dakpan of kleidakpan), of een pan van beton (betondakpan). Eveneens wordt er onderscheid gemaakt naar het soort klei dat gebruikt is, gemengde rivierklei of westerwaldklei. Indien het bovenste deel van een dakpan vlak ligt spreekt men van vlakke of platte dakpannen en indien het oppervlek gegolfd is, spreekt men van holle 

keramische dakpannen

dakpannen. Nieuwe dakpannen leggen gebeurd bij beide op dezelfde wijze. De 


afwerkingslaag speelt ook een grote rol, tenslotte is dit in combinatie met de vorm het uitzicht van je dak waar je toch wat jaren tegen aan moet kijken.

Productie van de dakpan

zonne dakpan

Hedendaags worden nieuwe dakpannen machinaal vervaardigd. Een koek klei wordt op een revolverpers geplaatst en met behulp van een boven- en ondervorm in de gewenste vorm geperst. Deze wordt dan gedroogd in een droogoven, eventueel voorzien van een afwerklaag zoals een kleipapje met metaaloxide. Na dit proces wordt de dakpan gebakken in een oven. In een speciaal proces, ontstaat de beweerde "blauw gesmoorde dakpan", pannen met een aparte kleur blauwgrijs. Deze pannen hebben geen afwerklaag. de scherf is blauwgrijs, ontstaan door de luchttoevoer na het bakproces, af te sluiten.

Dakbedekking - dakpannen

Text Size
vrijdag, februari 15, 2019

Member Login