Betondakpannen hebben een vrij grote afmeting tegenover keramische dakpannen.

Soorten Dakpannen

 Dit komt door de kleine vervorming tijdens het bakken. Betonpannen kosten goedkoper dan keramische pannen. De betonpan wordt doorgaans gekleurd in de massa waardoor beschadigingen of zaagsneden minder opvallen of zelfs niet meer zichtbaar zijn.

Betonpannen zijn in 2 soorten verkrijgbaar:

  • De betonpan met een egaal oppervlak en kunnen voorzien zijn van een zijdelingse of kopsluiting, welke lekkages in het dak voorkomen.
  • De betonpan met een gegolfd oppervlak en kunnen voorzien zijn van een zijdelingse of kopsluiting, welke lekkages in het dak voorkomen.


Betonpannen kunnen ook voorzien worden van een afwerkingslaag of coating, bestaande uit een acryl beschermlaag. Deze coatinglaag maakt de betonpan gladder waardoor stof, mossen of algen minder vat hebben op de pan en u niet zo snel aan ontmossen hoeft te denken. Dankzij deze laag, kan de duurzaamheid van de pannen gegarandeerd worden.

De betondakpan worden het best gebruikt bij daken met een minimum dakhelling van 15°.  Deze pannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren ( rustiek, bruin, zwart, grijs, rood, herfstkleur, enz...)  en vormen ( vlak, licht gegolfd, gegolfd, enz...). Afhankelijk van de kleur en de vorm krijgt de betonpan een eigen benaming van de fabrikant.

Het overlappen en de afstand tussen de betonpannen hangt af van de dakhelling. De afstand tussen de panlatten zal kleiner zijn bij een lage dakhelling ( vb. 15 ° ) t.o.v. een grotere dakhelling ( vb. 45 ° ). De overlapping tussen de pannen zal dus groter zijn bij een lage dakhelling tegenover een grotere dakhelling.

Dakbedekking - dakpannen

Text Size
vrijdag, februari 15, 2019

Member Login