Example of Category Blog layout (FAQs/General category)

Platte Daken

Soorten Platte Daken

Koud Plat Dak

koud plat dakKoude platte daken zijn zo van opbouw dat de isolatie zich niet onder de dakbedekking maar onder het dak zelf bevind, met een ventilerende luchtlaag tussen de isolatie en de dakbedekking. Koude platte daken worden zelden gebruikt wegens condensatieproblemen, Warme Daken daarentegen worden het meest toegepast.

Omgekeerd Plat Dak

omgekeerd plat dakBij de opbouw van een omgekeerd plat dak wordt de isolatie op de dakafdichting geplaatst waarop men dan eventuel een ballastlaag legt om het wegwaaien bij stormweer tegen te gaan. Omgekeerde daken zijn eenvoudiger op te bouwen dan warme daken, geen dampscherm nodig omwille van de waterdichte dakbedekking onder de isolatie- laag. Bij renovaties kan het omgekeerd dak een interessant alternatief zijn, verkeerd de bestaande dakbedekking nog in goede staat moet men deze niet verwijderderen.

Warm Plat Dak

warm plat dakBij de opbouw van warme platte daken ligt de isolatie tussen het dakbeschot en dakafdichting. Deze vertrekt vanaf de dakvloer, deze kan een houten draagvloer of welfsels zijn. Vervolgens plaatst men hierop een dampscherm met een laag isolatie. Dampschermen behoren tot een van de  belangrijkste aspecten van warme daken, dit beschermt de isolatie tegen condensatievocht uit ondergelegen ruimtes. Bovenop de isolatie wordt een waterdichte dakafdichting geplaatst, bv. Epdm rubber, roofing of PVC folie. Omdat deze bedekking rechtstreeks wordt blootgesteld aan wisselende weersinvloeden zal de waterdichtende toplaag van een warm dak kwalitatief beter moeten zijn dan die vaneen omgekeerd dak. Platte warme daken zijn tegenwoordig meest van toepassingen en biedt bouwfysisch de beste resultaaten.

PVC-folie

PVC folie kan men op drie manieren plaatsen. Het kan gelast, losliggend gelijmd of mechanisch bevestigd worden. PVC wordt net zoals epdm en roofing in banen gelegd waardoor naadverbindingen niet te vermijden zijn. Gewapende PVC-folie met glasvezel krijgt de voorkeur boven gewapende PVC-folie met polyester. PVC-folie is minder duurzaam en fragieler dan Epdm rubber of roofing en bovendien niet altijd UV-bestendig.

Epdm - Bitumen - Roofing

De Epdm, bitumen of roofing dakbedekking is tegenwoordig gewapend wat een pluspunt betreft duurzaamheid. Roofing heeft nog steeds een minder goede naam, maar is kwalitatief sterk verbeterd ten opzichte van vroeger. Roofing is verkrijgbaar op rollen en diendt in banen gelegd te worden dus dienen er veel naadverbindingen gelast te worden. Het leggen van roofing gebeurd met een gasbrander.

platte Daken

plat dakPlatte daken

Terwijl platte daken volledig in zijn, vinden we hellende daken steeds minder terug in ons straatbeeld. Waarom deze zo aanslaan, is vrij simpel. Omdat het platte dak op economisch en ecologisch vlak heel wat te bieden heeft. Enkele toepassingen zijn bijvoorbeeld een balkon, een terras of een daktuin. Ook is er de mogelijkheid tot extra buitenruimte wat niet mogelijk op een hellend dak door zijn hellende zijkanten.
 

Evolutie van het plat dak

Het platte dak doet ook terugdenken aan de avant-gardearchitectuur van de twintiger jaren. De post-moderne heropleving van de laatste jaren is dus zeker een reden waarom platte daken steeds vaker voorkomen in de hedendaagse architectuur.

Voordelen van een plat dak

Wist u dat een plat dak u heel wat kan besparen op isolatiekosten. Bovendien zijn platte daken makkelijker in onderhoud dan hellende daken.
Verder kan men platte daken omgevormen tot een daktuin, dakterras of groendak. Hierdoor krijgt niet alleen een extra groene plek bij in huis, maar verhoogt u de levensduur van uw dak doordat de thermische shock wordt gereduceerd. Ten slotte is het plat dak ook op vlak van comfort een goede zaak. Doordat het gebouw niet zo hoog is als met een hellend dak, krijgt u minder snel schaduw en kan u langer van de zon genieten.

Soorten platte daken

Er bestaan drie verschillende soorten platte daken, namelijk het omgekeerde dak, warme dak en koude dak. Ze verschillen van uitzicht en worden ook op verschillende manieren geplaatst.

Text Size
vrijdag, februari 15, 2019

Member Login